U utorak, 14. listopada, u prostoru hotela “Well” u Tuheljskim Toplicama, održat će se 14. međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva – Interslast 2025., jedinstveni stručni skup koji svake godine okuplja profesionalce i entuzijaste iz svijeta slastičarstva.
Ovogodišnja središnja tema kongresa je “Izvorni europski slastičarski proizvodi”, s posebnim naglaskom na očuvanje i promociju gastronomskog i kulturnog identiteta kroz tradicionalne kolače i slastice.
Sudjelovanje pet zemalja, zemlja partner – Slovenija
Kongres okuplja sudionike iz Češke, Slovenije, Ukrajine, Australije i Hrvatske, a posebnu pažnju privlači činjenica da je zemlja partner Slovenija, pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Slovenije u Hrvatskoj i Vlade Republike Slovenije.
Slovenija će predstaviti dva tradicionalna kolača: pajtičk, poznat u slanoj i slatkoj varijanti, te slovensku poticu, zaštićeni gastronomski simbol slovenske kuhinje.
Natjecateljski program: Pastry Queen of Croatia 2025
Središnji dio kongresa čini tradicionalno natjecanje “Pastry Queen of Croatia”, koje okuplja hobi-slastičare i članove udruga žena iz različitih županija. Sudionici će se natjecati u tri kategorije:
- Vanilin kiflice (Vanillekipferl)
 - Srneći hrbat
 - Mini kuglof
 
Kolači će se ocjenjivati prema okusu, izgledu, izboru sirovina te vjernosti tradiciji, a tročlana ocjenjivačka komisija dodijelit će priznanja najboljima u svakoj kategoriji – Zlatni, Srebrni i Brončani Interslast 2025.
Prezentacija izvornih kolača iz svih krajeva Hrvatske
Organizatori ističu kako će ove godine 17 udruga žena i društava za promicanje slastičarske baštine iz Varaždinske, Koprivničko – križevačke, Krapinsko – zagorske, Sisačko – moslavačke i Zagrebačke županije predstaviti bogatstvo hrvatskih slastica.
Na kongresu će se moći degustirati i upoznati s desecima tradicionalnih kolača kao što su: prkači, makovnjače, orehnjače, salenjaci, pite, vanilin kifli, buhtli, paprenjaci, breskvice, kroštule, smokvenjaci, kraflini, presnaci, rožata i mnogi drugi.
Slastičarsko znanje i kreativnost mladih: ARTSLAST i FOLKSLAST
Poseban segment kongresa posvećen je učenicima srednjih slastičarskih škola iz regije Alpe-Adria i zemalja bivše Jugoslavije, koji sudjeluju u programu ARTSLAST, dok međunarodni slastičarski žiri kroz program FOLKSLAST dodjeljuje priznanja za najkreativnije izvorne proizvode iz inozemstva.
Program i organizacija
Sudionici natjecanja kolače trebaju izložiti u posebnoj dvorani hotela “Well” najkasnije do 11 sati, dok će proglašenje pobjednika i podjela priznanja biti održana istog dana u 15 sati u kongresnoj dvorani hotela.
Organizatori ističu kako je Interslast 2025 prilika za umrežavanje, razmjenu znanja i promociju vrijednosti koje proizlaze iz slastičarskih tradicija – kako Hrvatske, tako i šire europske regije.
								
															

								



								


