Najslasniji dan u godini!
Interslast 2025: Tradicija, inovacija i slastičarska izvrsnost u srcu Zagorja

U utorak, 14. listopada, u prostoru hotela “Well” u Tuheljskim Toplicama, održat će se 14. međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva – Interslast 2025., jedinstveni stručni skup koji svake godine okuplja profesionalce i entuzijaste iz svijeta slastičarstva.

Ovogodišnja središnja tema kongresa je “Izvorni europski slastičarski proizvodi”, s posebnim naglaskom na očuvanje i promociju gastronomskog i kulturnog identiteta kroz tradicionalne kolače i slastice.

Sudjelovanje pet zemalja, zemlja partner – Slovenija

Kongres okuplja sudionike iz Češke, Slovenije, Ukrajine, Australije i Hrvatske, a posebnu pažnju privlači činjenica da je zemlja partner Slovenija, pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Slovenije u Hrvatskoj i Vlade Republike Slovenije.

Slovenija će predstaviti dva tradicionalna kolača: pajtičk, poznat u slanoj i slatkoj varijanti, te slovensku poticu, zaštićeni gastronomski simbol slovenske kuhinje.

Natjecateljski program: Pastry Queen of Croatia 2025

Središnji dio kongresa čini tradicionalno natjecanje “Pastry Queen of Croatia”, koje okuplja hobi-slastičare i članove udruga žena iz različitih županija. Sudionici će se natjecati u tri kategorije:

  • Vanilin kiflice (Vanillekipferl)
  • Srneći hrbat
  • Mini kuglof

Kolači će se ocjenjivati prema okusu, izgledu, izboru sirovina te vjernosti tradiciji, a tročlana ocjenjivačka komisija dodijelit će priznanja najboljima u svakoj kategoriji – Zlatni, Srebrni i Brončani Interslast 2025.

Prezentacija izvornih kolača iz svih krajeva Hrvatske

Organizatori ističu kako će ove godine 17 udruga žena i društava za promicanje slastičarske baštine iz Varaždinske, Koprivničko – križevačke, Krapinsko – zagorske, Sisačko – moslavačke i Zagrebačke županije predstaviti bogatstvo hrvatskih slastica.

Na kongresu će se moći degustirati i upoznati s desecima tradicionalnih kolača kao što su: prkači, makovnjače, orehnjače, salenjaci, pite, vanilin kifli, buhtli, paprenjaci, breskvice, kroštule, smokvenjaci, kraflini, presnaci, rožata i mnogi drugi.

Slastičarsko znanje i kreativnost mladih: ARTSLAST i FOLKSLAST

Poseban segment kongresa posvećen je učenicima srednjih slastičarskih škola iz regije Alpe-Adria i zemalja bivše Jugoslavije, koji sudjeluju u programu ARTSLAST, dok međunarodni slastičarski žiri kroz program FOLKSLAST dodjeljuje priznanja za najkreativnije izvorne proizvode iz inozemstva.

Program i organizacija

Sudionici natjecanja kolače trebaju izložiti u posebnoj dvorani hotela “Well” najkasnije do 11 sati, dok će proglašenje pobjednika i podjela priznanja biti održana istog dana u 15 sati u kongresnoj dvorani hotela.

Organizatori ističu kako je Interslast 2025 prilika za umrežavanje, razmjenu znanja i promociju vrijednosti koje proizlaze iz slastičarskih tradicija – kako Hrvatske, tako i šire europske regije.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.