Pogledajte fotogaleriju kojoj je nemoguće odoljeti
Hrvatska je danas ‘najslađa’ država čitave regije Alpe-Adria. U tijeku je 14. Interslast

U Hotelu Well u Termama Tuhelj održava se 14. izdanje Interslasta, međunarodnog kongresa slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva. 

Ovogodišnja tema su “Izvorni europski slastičarski proizvodi“, s posebnim naglaskom na očuvanje i promociju gastronomskog i kulturnog identiteta kroz tradicionalne kolače i slastice, a kongres je okupio 400-tinjak sudionika, među kojima su brojni europski slastičari, profesionalci, entuzijasti iz svijeta slastičarstva te više od 110 natjecateljskih ekipa.

Organizator Interslasta je Novinsko poduzeće ‘Robinson’ iz Zagreba, čiji je direktor Stjepan Odobašić istaknuo da je Hrvatska danas “najslađa država čitave regije Alpe-Adria“.

– Ponosni smo na ovaj kongres jer smatramo da Hrvatska ima jako puno autohtonih proizvoda u slastičarstvu koji nisu zaštićeni, niti na razini Hrvatske, niti na razini Europe. Htjeli smo ovdje i mladim i starijim generacijama pokazati kolače koji to zaslužuju, ali ne samo kroz priču i predavanje, nego i kroz degustaciju. Posjetitelji su iznenađeni što sve Hrvatska ima i doista smatram da bi ozbiljno trebalo krenuti u postupak zaštite nekih naših kolača, ne samo na razini Hrvatske, nego i na razini EU. Mi za sada imamo zaštićenu samo korčulansku lumbliju, dok naši susjedi, prema informacijama kojima raspolažemo, imaju mnogo više zaštićenih kolača – istaknuo je Odobašić te dodao da bi na europskoj razini bilo dobro zaštiti štruklje s hajdinom kašom, poznate kao kašnjake, ali i salenjake. 

Osvrnuo se potom i na trenutno stanje slastičarstva u Hrvatskoj.

– Muče nas veliki kadrovski problemi, nedostaje nam oko 300 profesionalnih slastičara. To se djelomično rješava uvozom radne snage iz susjednih zemalja i doškolovanjem. Za kuhare se još nekako snalazimo, no stanje s brojem slastičara je loše. Trebalo bi stimulirati školstvo da krene u rješavanje tog problema. Mi smo i tu napravili jedan iskorak, tako da ovdje imamo oko 70 ekipa srednjih slastičarskih škola s područja Alpe-Adria koje se natječu sa svojim kolačima – dodao je Odobašić

Osim domaćih predstavnika, Interslast okuplja i posjetitelje iz drugih zemalja koji dolaze predstaviti svoje slastice, ali i upoznati se s našima. Ove godine kongres je okupio sudionike iz Češke, Slovenije, Ukrajine, Australije i Slovenije koja je ujedno i zemlja-partner, a sve pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Slovenije u Hrvatskoj i Vlade Republike Slovenije.

Veleposlanik Republike Slovenije Gašper Dovžan istaknuo je da mu je iznimna čast što Slovenija može podržati ovogodišnje izdanje Interslasta.

– Slovenija i Hrvatska imaju puno sličnih slastica, ali i puno različitih. Slastice su dio naše zajedničke baštine, a bitne su i jer su dio gastronomske ponude u konceptu održivog turizma. Njihovu važnost moramo nastaviti isticati, a posebno nas veseli što kongres okuplja i brojne školske centre. Nadam se da će i ovogodišnji Interslast biti poticaj svima, a posebno mladima, da nastave tradiciju pravljenja slastica – poručio je Dovžan.  

I dožupanica Jasna Petek izrazila je zadovoljstvo što se u Interslast sve više uključuju mladi slastičari i škole. 

– Drago nam je da u Tuheljskim Toplicama već dugi niz godina ugošćujemo međunarodni kongres i izložbu slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva. Zahvaljujem se na tome tvrtki ‘Robinson’ i gospodinu Odobašiću, ali i svim natjecateljicama i natjecateljima koji ovdje dolaze sa sjajnim delicijama. Posebno mi je drago što se uključuju i mladi među kojima je i naš Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu iz Zaboka – istaknula je Petek pa zaključila:

– Gosti koji posjete našu županiju žele kompletan turistički doživljaj, a zaokružen turistički doživljaj zasigurno uključuje i deserte. Za turističku ponudu određene destinacije gastro ponuda je jako važna, a tu i deserti imaju veliku ulogu – poručila je Petek

Dodajmo da se tijekom cijelog dana održavaju razna stručna predavanja, predstavljanja tradicijskih slastica pojedinih krajeva, degustacije, ali i natjecanje. Kategorije natjecanja su ove godine vanil kiflice, srneći hrbat i mini – kuglof

Kongres se održava pod pokroviteljstvom TZ Krapinsko – zagorske županije, OK Krapinsko – zagorske županije, generalni sponzor je Dukat, suorganizator Podravka, sponzor mlinskih proizvoda je NewMIP MLIN PEKARE Sisak, a glavni medijski pokrovitelj je Zagorje International

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.