Spoj ugodnog i korisnog
“Kako je to došlo na moj tanjur?: Mališani iz Velikog i Malog Bukovca gazili zelje

U Dječjem vrtiću ‘Krijesnica’ u Velikom i Malom Bukovcu je, uz veselu radionicu o kiseljenju varaždinskog zelja za zimnicu, predstavljena nova edukativna slikovnica ‘Kako je to došlo na moj tanjur?’.

Varaždinsko zelje jedno je od osam poljoprivrednih proizvoda Varaždinske županije zaštićenih na razini Europske unije predstavljeno u slikovnici, i to kroz putovanje na koje djecu vode Sunčica i Kapetan Zelenko uz pomoć čarobne motike i čarobne žlice. Mališane je razveselila slikovnica, a oduševila radionica na kojoj su gazili zelje, naučili kako se kiseli i zašto je jako zdravo.

Događanje su zajedničkim snagama organizirali Varaždinska županija i Savez poljoprivrednih udruga Varaždinske županije na čelu s Marijom Cafuk, čuvaricom sjemena varaždinskog zelja. Slikovnicu su predstavili zamjenica župana Silvija Zagorec i pročelnik za poljoprivredu Dragutin Vincek, a radionici su se, uz ravnateljicu vrtića ‘Krijesnica’ Mirjanu Vida Murat, pridružili načelnici Općine Veliki Bukovec Ivan Modrić i Općine Mali Bukovec Darko Marković.

Izdavač slikovnice je Varaždinska županija, autorica Dora Ernoić, a suradnica odgojiteljica Ivana Mikulec. Uz puzzle slagalice ‘Lokalci Varaždinske županije’, djeci je podijeljeno i novo, prošireno izdanje bojanke ‘Okusi i mirisi Varaždinske županije’ autorice Ivane Mikulec, koja ju je dopunila ilustracijama i zadacima vezanima uz nove zaštićene proizvode kao što su visočki zmesni kruh i hajdini makaruni.

– Novu edukativnu slikovnicu izdali smo s ciljem da najmlađe stanovnike Varaždinske županije na zanimljiv i zabavan način upoznamo s tradicionalnim proizvodima koji imaju europsku zaštitu. Izdanje ‘Kako je to došlo na moj tanjur’ tiskano je u tisuću primjeraka, dopunjeno izdanje bojanke ‘Okusi i mirisi Varaždinske županije’ u 2000 primjeraka, a podijeljeni će biti u vrtićima u županiji. Posebna vrijednost je što su djeca danas u Velikom i Malom Bukovcu imala priliku iskusiti i doživjeti kako se kiseli varaždinsko zelje. S obzirom veselje koje je zavladalo kad su sami gazili zelje, vjerujemo da će kad odrastu birati upravo naše domaće proizvode i promicati njihovu kvalitetu. Upravo je to i naš glavni cilj, očuvati naše tradicionalne proizvode – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Bila je to još jedna radionica organizirana u sklopu projekta ‘Autohtone pasmine životinja i tradicionalni proizvodi Varaždinske županije’, koji već više od deset godina provodi Upravni odjel za poljoprivredu i zaštitu prirode.

– Važno je da djeca nauče prepoznati i razlikovati tradicionalne proizvode da bi kasnije u životu kao potrošači davali prednost domaćem i kvalitetnom pred uvozom. Zato našim mališanima omogućujemo da uz pomoć bojanki, slikovnica, puzzli i radionica stječu vlastita iskustva. Uče kako prepoznati varaždinsko zelje i varaždinski klipič, koje su razlike između kokoši hrvatica i ostalih pasmina, zašto je zagorski puran poseban, stječu spoznaje o sivoj pčeli i dobrobiti meda… Time ujedno usvajaju spoznaje o zdravoj prehrani, važnosti života u skladu s prirodom te o čuvanju biljaka i životinja – istaknuo je pročelnik Dragutin Vincek.

Domaće je domaće

Načelnici općina zahvalili su Županiji i Savezu poljoprivrednih udruga na provođenju projekta kojim se promoviraju tradicionalni poljoprivredni proizvodi.

– Iznimno je važno promovirati ono što nastaje na našim poljima i u vrtovima te pružati podršku OPG-ovima. Iako sam odrastao upravo na tradicionalnim jelima od zelja, danas sam još jednom shvatio da varaždinsko zelje nije samo zelje, nego poseban proizvod prepoznatljiv po svojoj kvaliteti. Moramo čuvati svoju tradiciju i biti ponosni na proizvode koji nastaju u našoj županiji – istaknuo je načelnik Općine Veliki Bukovec Ivan Modrić.

Načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković napomenuo je da su sretni što djeca u vrtićima i školama u bukovečkom kraju odrastaju uz tradicionalna jela i vrijednosti.

– Poljoprivredni smo kraj koji se ponosi generacijama vrijednih ljudi koji su od zemlje živjeli i na njoj stvarali. Danas smo imali priliku čuti koliko je važna zaštita autohtonih proizvoda poput varaždinskog zelja, a osobito me raduje što se ta znanja prenose na djecu kroz bojanke, slikovnice i praktične aktivnosti – zaključio je Marković.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike