Teško je prije blagdana točno procijeniti koliko će vam hrane trebati, osobito ako očekujete goste. Često se dogodi da netko u zadnji tren ne dođe ili da u želji da ničega ne nedostaje – jednostavno pretjeramo. Rezultat su pune posude pečenja, priloga i kolača koji danima stoje u hladnjaku, pišu 24sata.
Dobra vijest? Božićni ostaci hrane mogu se pretvoriti u potpuno nova, kreativna i ukusna jela. Donosimo ideje kako iskoristiti puricu, piletinu, odojak, krumpir, mlince i blagdanske slastice – bez bacanja hrane.
Kako iskoristiti pečenu puricu i ostala pečenja
Pita od purice ili pečenja
Purica ili drugo pečenje s božićnog ručka lako se pretvara u sočnu pitu. Meso nasjeckajte, dodajte malo umaka i svježe povrće po želji. Sve pomiješajte, začinite i rasporedite u posudu za pečenje. Prekrijte lisnatim tijestom, napravite rupice, premažite jajem i po želji pospite sezamom ili krupnom soli.
Pecite na 180 Celzija oko 20 minuta i poslužite uz zelenu salatu.
Rižoto i tjestenina od ostataka mesa
Rižoto je idealno jelo za iskorištavanje ostataka. Pripremite klasični rižoto s povrćem, a zadnjih pet minuta kuhanja dodajte nasjeckano pečeno meso. Isti princip vrijedi i za tjesteninu – brzo, jednostavno i jako ukusno.
Prilozi koji postaju glavno jelo
Zapečeni pire krumpir punjen mesom
Krumpir od blagdana pretvorite u novo jelo. Napravite klasični pire s maslacem, začinima i kiselim vrhnjem. Dodajte malo ribanog sira i jaje.
Dio pirea istisnite u posudu za pečenje, u sredinu dodajte ostatke mesa i umaka, pa prekrijte ostatkom pirea. Kratko ohladite u zamrzivaču, zatim zapecite na 200 Celzija 15–20 minuta, dok ne poprimi zlatnu boju.
Kako iskoristiti blagdanske kolače i slastice
Dizani kolači poput panettonea, orahnjače i makovnjače odlični su i danima nakon Božića.
- Panettone umočite u smjesu jaja i mlijeka te ispecite kao slatki pohani kruh za doručak.
- Kolače natopite alkoholnim napitkom, složite u čašu s kremom po izboru i dobit ćete brzi desert u čaši. Ukrasite čokoladom ili karamelom i poslužite dobro ohlađeno.
Rižoto s mesom – recept za iskorištavanje ostataka
Sastojci:
ostaci pečene kožice, svježi timijan, luk, poriluk, celer, maslinovo ulje, temeljac, riža za rižoto, prošek, ostaci purećeg mesa, umak od pečenja, parmezan, maslac, mascarpone
Priprema:
Na hladnoj tavi otopite mast iz kožice dok ne postane hrskava. Izvadite je sa strane. Na istoj masnoći pirjajte luk, poriluk i celer. Dodajte rižu, podlijte prošekom i postupno dolijevajte temeljac. Na pola kuhanja dodajte puretinu. Na kraju umiješajte maslac, mascarpone i parmezan. Poslužite s umakom i hrskavom kožicom.
Složenac od purice i mlinaca
Na ulju propirjajte luk i češnjak, dodajte brašno i mlijeko za bešamel. Začinite curryjem, soli i paprom te dodajte brokulu i ostatke purice.
Na dno posude složite mlince, zatim smjesu i na vrh kockice starog kruha. Pecite na 200 Celzija dok kruh ne postane zlatan.
Brze ideje za ostatke mesa
- Pohane palačinke: punjene mesom, kiselim krastavcima i gljivama
- Salata s piletinom: meso, rajčice, luk i ječam ili riža
- Sendviči od purice i odojka: s namazom od sira i jogurta
- Pašteta od purice: savršena za doručak ili večeru
- Saft od ostataka mesa: idealan uz rižu ili tjesteninu
- Musaka od ostataka pečenja i krumpira
- Francuska salata kao obrok: uz dodatak tjestenine
- Kroasan sendvič: s mesom i pikantnim namazom
Ne bacajte hranu – iskoristite je pametno
Ostaci hrane nakon Božića ne moraju biti dosadni ni jednolični. Uz malo mašte mogu postati potpuno nova jela, uštedjeti vam novac i smanjiti bacanje hrane. Iskoristite ono što imate u hladnjaku i uživajte u kreativnoj kuhinji i danima nakon blagdana.









