OGROMNO PRIZNANJE KOJE ĆE IH SASVIM SIGURNO VINUTI U ZVIJEZDE: Osvojili nepca inspektora koji prema identičnim kriterijima ocjenjuju restorane diljem svijeta
Tri zagorska restorana ušla u “Bibliju gastronomije”

Nakon Vuglec Brega, koji je nedavno dobio prestižnu Michelinovu oznaku BiB Gourmand, stiže još jedno veliko priznanje za zagorske ugostitelje. Tri zagorska restorana našla su svoje mjesto u jednom od najvažnijih gastronskih vodiča na svijetu – “Gault&Millau Croatia: 100 hrvatskih restorana”. Radi se o Kleti Kozjak, “Lojzekovoj hiži” i “Grešnoj Gorici”, koji su ovime ušli među top sto najboljih hrvatskih restorana.

Ocjenjuju inspektori

Koliko je prestižno mjesto u ovom vodiču, svjedoči činjenica da ga nerijetko nazivaju “Biblijom gastronomije”. Inače, Gault&Millau su prije 60-ak godina osnovala dvojica gastronovinara. Nakon posjeta brojnim pariškim restoranima, počeli su opisivati svoje doživljaje i iskustva, a njihovi gastropohodi proširili su se po restoranima diljem Francuske. Danas njihovi vodiči postoje u 27 zemalja svijeta.
Restorane ocjenjuju inspektori, koji su u potpunosti nezavisne osobe, trenirane kako bi njihova ocjena bila potpuno objektivna i temeljena na znanju, a ne osobnom ukusu. Oni ne mogu biti niti gastronovinari niti šefovi kuhinja, a u restoran dolaze poput običnih gostiju, naruče što žele, plate račun i odlaze, nikada ne otkrivajući da su inspektori. Sa sobom nose tablicu prema kojoj ocjenjuju svaki detalj. Najvažnija je, svakako, kvaliteta obroka, no ocjenjuje se i ljubaznost osoblja, odnos cijene i kvalitete, izbor pića i drugo. Kriteriji ocjenjivanja jednaki su u svih 27 zemalja svijeta, što znači da je ocjena restorana u Hrvatskoj jednako vrijedna kao i onog u Japanu ili Francuskoj.

Oznaka vrhunske kvalitete

Ulazak u ovaj vodič, zagorskim restoranima, osim promocije i golemog priznanja za trud i rad, donijet će još veću popularnost, s obzirom na to da će hrvatski vodič i mobilna aplikacija biti dostupni svim turistima koji dolaze u Hrvatsku.
U posebnoj se kategoriji nalaze restorani koji su dobili oznaku vrhunske kvalitete – francusku kuharsku kapu, a od zagorskih restorana osvojila ju je Grešna Gorica.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.