TAK' SE BRENDIRA ZAGORJE: Villa "Zelenjak - Ventek" kreće u uređenje prve zagorske štruklionice, koja će omogućiti svim gostima da gledaju proces izrade zagorskih štrukli, a ovu deliciju nudit će, kažu, na barem 50 različitih načina
“Zašto štruklionica? Pa baka Pepa je uvijek govorila: ‘Ak spečem koji štruklec, lepo bu se gostima vidlo i više buju spili'”

Zagorski štrukli, uz puricu i mlince, najpoznatije su jelo Hrvatskog zagorja i zaštitni znak njegove gastronomske ponude. Samim time, rijetki su restorani koji u svojoj šarolikoj ponudi nemaju štrukle, no onih koji bi bili posebno posvećeni ovoj deliciji, u Zagorju nema, ali ne zadugo. Naime, Villa “Zelenjak – Ventek”, mali obiteljski restoran i pansion iz Kumrovca, radi na otvaranju prve – štruklionice.

Osamdesetogodišnja tradicija

– Tradicija spravljanja štrukli u našoj kući traje već više od osamdeset godina te smo je sada odlučili podići na jednu višu razinu. Još od davne 1938. godine, kada su prabaka Josipa i pradjed Ivan otvorili malu gostionicu, baka Pepa bi nerijetko stalnim gostima znala pripremiti štrukle, uz riječi: “Ak spečem koji štruklec, lepo bu se gostima vidlo i više buju spili” – ispričala nam je Dora Greblički – Kos iz Restorana Villa “Zelenjak – Ventek”.

Naime, u sklopu programa “Konkurentnost turističkog gospodarstva”, Ministarstvo turizma sufinancira 19 projekata s područja Krapinsko – zagorske županije, a među njima je i projekt “Štruklionica”, pa je obrtu iz Kumrovca, vlasnika Branka Grebličkog, odobreno 80 tisuća kuna za realizaciju projekta.
– Štruklionicu bi uredili unutar postojećeg objekta. Prostor koji će biti uređen u maniri stare zagorske kuhinje, bio bi povezan s restoranskom kuhinjom i od restorana odvojen staklenom stijenom, dakle, vidljiv gostima. Bio bi to tzv. show cooking, prošireni dio kuhinje koji bi stalno bio vidljiv gostima, te bi oni u svakom trenutku mogli gledati proces izrade tradicionalnih zagorskih štrukli, ali i ostalih domaćih proizvoda od tijesta – pojasnila nam je Dora.
Osoblje obiteljskog restorana “Zelenjak – Ventek” svakodnevno priprema domaći kruh, štrukle, štrudle, bučnice, rezance, mlince i slična domaća jela od tijesta, a otvaranjem štruklionice, gostima bi se ponudile razne vrste štrukla, od slanih, slatkih, pečenih, kuhanih, onih u juhi, kao i štrukli s raznim dodacima.

Štrukli “za van”

– Osim što se štrukli mogu naručiti i kušati u našem restoranu, od sada ih planiramo prodavati i “za ponijeti”, također i mlince i rezance, gibanice i štrukle “za van”. Uz štruklionicu, otvorit ćemo i delikates shop s prepoznatljivim lokalnim proizvodima i našim štruklima, a plan nam je ponuditi štrukle na barem 50 načina – otkriva Dora.
Kako za sada ovakve ponude u Hrvatskom zagorju nema, u kumrovečkom restoranu smatraju da bi ona bila od velike važnosti, s obzirom na to da su zagorski štrukli prepoznatljivost Hrvatskog zagorja i trebalo bi ih više turistički valorizirati.
– Štruklionica bi uvelike doprinijela obogaćenju ponude turističke destinacije. Ponuda je jedinstvena jer prikaz izrade štrukli ne bismo radili samo po najavi, za grupe, već bi bila uvijek vidljiva gostima. S obzirom na to da bi štruklionica bila na samom ulazu u objekt s terase, ujedno bismo uredili cijelu terasu, koja je od velike i značajne važnosti, s obzirom na to da ima pogled na spomenik hrvatskoj himni, te značajni krajobraz Zelenjak – kazala je Dora te dodala kako vjeruje da će ovim projektom i ulaganjem u dodatne sadržaje i prepoznatljivost destinacije produljiti sezonu, uspostaviti novu suradnju s turističkim agencijama, kao i doprinijeti cjelokupnoj ponudi Hrvatskog zagorja.
– Turistima ćemo pružiti izniman doživljaj Hrvatskog zagorja i eno – gastro ponude – zaključuje Dora Greblički – Kos.
Pošto su tek nedavno saznali kako su im financijska sredstva odobrena, a rok za izradu projekta je proljeće iduće godine, u izgradnju štruklionice krenut će odmah te kažu kako vjeruju da će sve uspjeti završiti i prije roka. (Jožica Miklaužić)

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.