Tradicijske namirnice, novi okusi i mirisi
Sutra kreće poznata gastro manifestacija, 8. ‘Dani okusa varaždinskoga kraja’

S početkom proljeća, već tradicionalno, u Varaždinskoj županiji kreće i poznata gastro manifestacija ‘Dani okusa varaždinskoga kraja’ koja se ove godine održava po 8. puta.

U vremenu od 4. do 13. travnja 14 ugostiteljskih objekata, nosioca standarda ‘Okusi varaždinskoga kraja’, provesti će vas kroz okuse i tradiciju varaždinskoga kraja. Svaki od ugostiteljskih objekata pripremio je po promotivnim cijenama dva tradicijska menija obogaćena lokalnim sastojcima koji karakteriziraju ovaj kraj.

Sve je krenulo upravo iz Varaždina

Idejni začetnik i koordinator projekta Borislav Šimenc istaknuo je da su Varaždinska i Vukovarsko – srijemska županija prve koje su prihvatile ovaj projekt. Sve je krenulo upravo iz Varaždina.

– Nama je uvijek u interesu da tradicijske namirnice, a ovdje su to heljda, bučino ulje, varaždinsko zelje, ludbreški hren, pokušamo što više uklopiti u dnevne ponude ugostitelja. To je dugi proces, nadam se da u tome uspijevamo, no moram istaknuti da je vrlo teško u malim sredinama ostvariti da imate u ponudi cijelu lepezu tradicijskih jela. Domaće stanovništvo u pravilo želi nešto drugačije, stoga je tu zadaća ugostitelja da uz korištenje tradicijskih namirnica pokušaju oblikovati jela koja će biti interesantna domaćim ljudima. Daleko smo došli u ovih osam godina, a ono što dalje želimo je da za nekoliko godina dođemo do toga da u svakom restoranu bude barem 5-6 tradicijskih jela, odnosno jela koja kombiniraju tradicijske namirnice – naglasio je Šimenc, i dodao:

– Danas okupljamo ukupno 11 županijskih turističkih zajednica koje su zajedno potpisale sporazum o projektnoj suradnji na području gastronomije, na temelju ovoga što smo počeli graditi upravo u Varaždinu. To je također još jedan dokaz o statusu Varaždina i Varaždinske županije kao izuzetnih kontinentalnih destinacija – istaknuo je Šimenc.

Direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ istaknuo je da je gastronomija ‘poznati mamac’ za turiste. 

– Kroz ovu manifestaciju u naše restorane dolaze novi okusi i mirisi. Pokušavamo vratiti tradiciju upravo preko tradicijskih namirnica koje volimo promovirati, ali naši ih ugostitelji pripremaju na nove i modernije načine kako bi ih vratili natrag iz zaborava. Također, drago mi je da iz godine u godinu sve više naših restorana postaju nositelji standarda ‘Okusi varaždinskog kraja’ i koji brinu da naše autohtone namirnice budu prezentirane kroz hranu na moderniji i drugačiji način – poručio je Mališ i pozvao sve da narednih 10-ak dana posjete neke od restorana i sudjeluju u ovoj manifestaciji. 

Riznica zaštićenih proizvoda

Dožupanica Silvija Zagorec dodala je da Varaždinska županija iz godine u godinu postaje sve prepoznatljivija kao turistička destinacija, a dobar dio zasluga ide i eno-gastro ponudi.

– Naša je županija riznica zaštićenih proizvoda i veseli me što nam slijede 8. ‘Dani okusa varaždinskog kraja’. Uvjerena sam da će nam svi restorani koji sudjeluju u manifestaciji ponuditi menije koji nude sve bogatstvo okusa i mirisa naše županije i naših lokalnih, autohtonih proizvoda – kazala je dožupanica Zagorec

Pridružite se i vi ove godine manifestaciji ‘Dani okusa varaždinskoga kraja’ i posjetite neki od sljedećih restorana: Arabela, August, Bedem, Bernarda, Geno, Grešna pilnica, Hotel Trakošćan, Hotel Varaždin, Šanjek, Verglec, Vila Toplissa, Zlatne gorice, Žmah, te Zalogajnici Šanjek i Kavani Grofica Marica.

Cjelokupnu ponudu menija donosimo vam u nastavku. 

Dobar tek! 

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.