Ključ dugog i kvalitetnog života
Ovo je najbolja prehrana za zdravo srce i prevenciju kardiovaskularnih bolesti

Zdravlje srca ključ je dugog i kvalitetnog života. Srčane bolesti danas su vodeći uzrok smrti u svijetu, a sve češće pogađaju i mlađe osobe. No, pravilna prehrana može značajno smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Donosimo vam savjete stručnjaka o tome kako hranom očuvati zdravlje srca i spriječiti srčani i moždani udar.

Kako prehranom zaštititi srce? 

Bolesti srca često počinju kada se krvne žile začepe, ograničavajući protok krvi i opterećujući rad srca. To povećava rizik od ozbiljnih zdravstvenih stanja poput angine, srčanog i moždanog udara. Prema riječima dijetetičarke Margie Junker, stručnjakinje za kardiovaskularnu prehranu, jednostavne prehrambene navike mogu imati snažan pozitivan učinak na zdravlje srca.

U svakodnevnu prehranu potrebno je uključiti više voća i povrća. Borovnice, bogate antioksidansima, odličan su međuobrok, a špinat se lako priprema i sadrži niz korisnih nutrijenata. Osim toga, konzumacija cjelovitih žitarica poput zobi, kvinoje, integralne riže i kruha može smanjiti rizik od srčanih bolesti i do 30 posto.

Odabir zdravih izvora proteina također je ključan. Preporučuje se izbjegavanje crvenog i prerađenog mesa jer je njihova konzumacija povezana s povećanim rizikom od srčanih bolesti. Umjesto toga, bolje je konzumirati piletinu bez kože, ribu poput lososa, mahunarke, leću, orašaste plodove i nemasne mliječne proizvode. Grčki jogurt bogat proteinima i kalcijem idealan je kao doručak ili dodatak obrocima.

Za pripremu hrane preporučuje se korištenje biljnih ulja bogatih nezasićenim mastima, poput ulja avokada, oraha i lana, koji pomažu u snižavanju lošeg (LDL) kolesterola. Umjesto soli, jela se mogu obogatiti začinima i svježim biljem, čime se smanjuje unos natrija bez žrtvovanja okusa.

Pića koja čuvaju ili ugrožavaju srce 

Važno je obratiti pažnju i na ono što pijemo. Potrebno je izbjegavati pića s dodanim šećerima i umjetnim zaslađivačima, koji mogu povećati rizik od dijabetesa tipa 2, pretilosti i srčanih bolesti. Umjeren unos alkohola još je jedan važan čimbenik – pretjerana konzumacija povećava rizik od fibrilacije atrija i moždanog udara. Ako ne pijete alkohol, nema razloga započeti, a ako ga konzumirate, važno je ostati u preporučenim granicama.

Srce traži pažnju – svaki dan 

Zdrava prehrana za srce ne mora biti komplicirana. Uključivanjem više cjelovitih namirnica, biljnog proteina, zdravih masti i manje soli i šećera, svakodnevno činimo korak prema dugovječnijem i zdravijem životu. Male promjene u prehrambenim navikama danas mogu značiti zdravije srce sutra.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.