U SKLOPU PROJEKTA “ZDRAVO I FINO“ ZABOČKOG DND-a: U OŠ Ksavera Šandora Gjalskog održane radionice zdravog kuhanja
Mališani pripremali zdravi namaz od slanutka, miksali ‘Zelenka’, a najviše ih je oduševio zdravi desert – slasne kuglice od badema i jabuka

Povodom Svjetskog dana hrane, Međunarodne godine voća i povrća te Tjedna školskog doručka, u sklopu projekta “Zdravo i fino“ Društva Naša djeca Zabok, održane su radionice zdravog kuhanja u zabočkoj Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog, s učenicima 1.b i 3.c razreda.
Veliko zanimanje izazvala je mala radionica zdravog kuhanja, koju su vodili profesorica Anka Ilinčić i Vjekoslav Flegar uz asistenciju dječjih vijećnika Helene Ban i Jakova Kolara te voditeljice projekta Jasenke Borovčak. Zabočki klinci već su upoznati s projektom putem pjesama s CD-a “Zdravo i fino”, a ovo im je bio poseban doživljaj jer su i oni aktivno sudjelovali u samoj radionici kuhanja. Upoznati su s namirnicama koje će koristiti na radionici te začinima koje su mogli opipati i pomirisati.

Zeleni smoothie

Prvo se radio humus – zdravi namaz od slanutka, a djeca su sjeckala papriku, mrkvu i krastavce, radili zdrave sendviče na domaćim pecivima sa sjemenkama i kukuruznom kruhu te dekorirali povrćem prema želji. Miksao se ‘Zelenko’ – zeleni smoothie od naranče, kruške, banane i špinata, a klinci su sudjelovali u pripremi voća za miksanje. Radionica nikako ne može proći bez omiljenog deserta, pa su se ovog puta pripremale slasne kuglice od badema i jabuka, a djeca su sama oblikovala kuglice te ih močila u kakao, kokosovo brašno i cimet.
Naravno, djeca su sve na kraju i degustirala te su zaključila da im je sve bilo jako fino, a uz to i posebno zdravo. Iznenađenje za kraj bile su zdrave grickalice u obliku tostiranih suncokretovih sjemenki i badema, koje su zajedno s receptima zdravih jela koja su se pripremala na radionici, ponijeli sa sobom kako bi zajedno s roditeljima pripremali zdrava jela i kod kuće.

Četiri kuharice

Na radionicama se koriste recepti koji su izdani u kuharicama “Zdravo i fino“ DND-a Zabok, a do sada su provedena četiri ciklusa projekta te su izdane četiri kuharice: “Zdravo i fino – priče iz zdrave kuhinje za djecu i odrasle“, “Jela zdrava i fina – proljeće, ljeto, jesen, zima“ s CD-om Zdravo i fino, “Zdrava i fina jela iz cijelog svijeta“ i “Zdrava i fina jela Lijepe Naše“.  
– Cilj projekta “Zdravo i fino“ i ovakvih prezentacija jest da se djeci kroz kreativno – edukativne i male kuharske radionice, uz razgovor i raspravu, osvijesti važnost zdrave prehrane i usvajanja zdravih prehrambenih navika te prevencije debljine u djece i mladih, a u konačnici, da se potakne da se svi zajedno zdravije hranimo, kako u svojim obiteljima, tako i u odgojno – obrazovnim ustanovama – rekla je voditeljica projekta “Zdravo i fino“ Jasenka Borovčak. 

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.