U kućnoj radinosti od troška još jedino imate malo vode, soli, šećera i alkoholnog octa
Kiseli krastavci u dućanu četiri puta skuplji od svježih na tržnici – evo kako ih možete sami kiseliti

Sezona je pripreme zimnice pa je veća potražnja za prigodnim sezonskim povrćem na tržnicama. Kiseli krastavac kralj je zimnice i vjerojatno najraširenija namirnica koja se posprema u smočnicu. No, priprema zimnice ove je godine osjetno skuplja nego lani.

Kilogram krastavca kornišona, idealnog za kiseljenje na hrvatskim je tržnicama prošli tjedan u prosjeku stajao oko 1,8 eura. To je čak 80 posto više nego u istom tjednu lani kad je kornišon na tržnicama koštao oko euro, piše Danica.

Protekli tjedan najskuplji je kornišon bio na tržnici u Rovinju gdje je stajao čak tri eura. Na tržnicama u Zagrebu bio je 2,15 eura, a slijede Čakovec (2), Koprivnica i Varaždin (1,5) te Bjelovar (tjednii prosjek 1,25 eura kilogram).

Domaćom proizvodnjom krastavaca lani smo pokrivali 77 posto godišnje potrošnje, što znači da smo ga morali i uvoziti. Lani je u Hrvatskoj proizvedeno ukupno oko 12.900 tona krastavaca što je najviše u proteklih desetak godina.

No, to je ipak osjetno manje nego tijekom 2007. godine kad je, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u Hrvatskoj proizvedeno ukupno 19.200 tona svih vrsta krastavaca.

Isplati li se uopće kiseliti krastavce s takvim cijenama kornišona na tržnici? Da. Primjerice, tegla od 800 grama kiselih krastavaca u Konzumu prošli je tjedan stajala 6 eura. Cijena istih krastavaca za kilogram, dakle, iznosi 7,5 eura.

Kilogram kiselih krastavaca u dućanu, dakle, stoji četiri puta više od svježih krastavaca za kiseljenje na tržnici. A u kućnoj radinosti od troška još jedino imate malo soli, šećera i alkoholnog octa kojeg, primjerice, na 4 kg krastavaca trebate 0,6 litara.

Kiseljenje krastavaca zapravo je vrlo jednostavno. Za to vam trebaju krastavci, voda, ocat, sol, šećer i staklenke. Tegle možete sterilizirati u pećnici. Vodu, ocat, sol i šećer prokuhati te tako vrelu uliti u tegle s krastavcima.

Nakon nekoliko dana krastavci su spremni za konzumaciju. Tegle treba čuvati na tamnom i suhom mjestu.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.