Povišene razine histamina u ribi obično upućuju na nedovoljnu svježinu proizvoda, loše hlađenje i slabije higijenske uvjete
U ribi uvezenoj iz Poljske otkrivene visoke razine histamina

U prehrambenom proizvodu uvezenom iz Poljske otkrivene su visoke razine histamina, priopćio je Europski sustav za sigurnost hrane. Kako prenosi Danica, rizik po zdravlje je ozbiljan. Visoke razine histamina otkrivene su na hrvatskom tržištu, i to u filetima lososa iz Poljske. Sve je potvrđeno vlastitom analizom tvrtke koja ga je prodavala. Utvrđeno je gotovo 140 miligrama histamina u kilogramu lososa, a dopušteno je najviše 100 mg/kg.

Određena je prisutnost histamina u proizvodu s kožom iz kategorije ribe i ribljih proizvoda, navodi se u obavijesti. Ističe se, također, kako proizvod vjerojatno više nije na hrvatskom tržištu. Dakle, dijelom se potrošio, a dijelom je povučen nakon isteka roka trajanja. Histamin je posebno problematičan za osobe koje su alergične na taj spoj. Povišene razine histamina u ribi obično upućuju na nedovoljnu svježinu proizvoda, loše hlađenje i slabije higijenske uvjete. Simptomi trovanja histaminom su probavne smetnje, mučnina, glavobolja, visoka temperatura, gubitak daha te kožni osip i svrbež.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.