Kukuruzna sovica nastavlja harati
TAJNO ORUŽJE: Štetočine i dalje vrebaju povrće – ovako ćete ih se riješiti

Ako ste mislili da je “sezona” ove štetočine prošla, varate se. Kukuruzna sovica (Helicoverpa armigera) ima dvije do tri generacije, a posljednja koja se javlja kasno u ljeto obično je i najteža za suzbijanje, piše dipl. ing. agr. Bojan Kecman za Agroklub

– Najveće štete, osim na kukuruzu, čini na paprikama, rajčici, kupusnjačama itd. Vrlo je agresivna i proždrljiva i za kratko vrijeme može načiniti velike probleme proizvođačima povrća. Potrebno je obratiti pažnju na izbor preparata za suzbijanje – piše Kecman. 

Ove se gusjenice prvo hrane lišćem, cvjetovima pa mesnatim dijelom ploda, bušeći rupe. Ostavlja u njemu izmet, pa plod često napadaju gljivice koje uzrokuju brzo truljenje. Ako se štetnik pojavi u plasteniku teže ga je suzbiti. 

– Odgovaraju visoke temperature tijekom dana kada biljke vegetiraju. U prvim mjesecima, nakon sadnje, koriste se preparati na bazi deltametrina, alfa-cipermetrina, acetamiprida, a pred berbu, najbolje bi bilo koristiti insekticide s kratkom karencom, na bazi klorantraniliprola jer mu je karenca, ovisno od preparata, jedan do tri dana – piše stručnjak i dodaje da postoje ekološki preparati na bazi algi, kao i začini, od papra, ljute paprike, čilija, cimeta, češnjaka. 

– Pelin je također dobar, listovi kiselog drveta, hajdučke trave, kao i ocat za salatu koje, poput gore navedenih začina nagrizaju meku kožu gusjenice i uništavaju je – tvrdi Kecman koji ističe i još jednu stvar koja može pomoći, a to je na ulaznim vratima plastenika postaviti mreže koje će spriječiti ulazak leptira koji liježe ličinke.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.