Fini okusi iz Sv. Križa Začretja tu su za vas već tri generacije
60 godina restorana Sermage: Priča o obitelji, tradiciji i modernoj, autohtonoj kuhinji

U srcu Hrvatskog zagorja, u Svetom Križu Začretju, nalazi se restoran koji nije samo mjesto gdje se jede – već mjesto gdje se pamti, okuplja i nasljeđuje, a okusi Zagorja kroz njihov catering sežu do nepca u svim dijelovima Hrvatske. 

Sermage Restoran & Catering ove godine slavi velikih 60 godina, no njegova priča započinje mnogo prije – u vremenu kada su se štrukli vozili u kočijama, a vino točilo ravno iz bačve. 

– Imamo fotografiju tog prvog cateringa kod crkve svete Barbare – moj djed i baka, Ivan i Vera Benkotić, organizirali su posluživanje gibanica, štrukli, kobasa, domaćeg vina. Sve je to stiglo na konjskim zapregama. Ljudi su se okupljali, vino se točilo preko puta, i to je bio početak. Nije se to tada zvalo restoran – ali po svemu jest bio – priča nam Ivan Đurkin – Benkotić, vlasnik i nasljednik obiteljskog obrta. Inače, i predsjednik ceha ugostitelja OKKZŽ te potpredsjednik ugostitelja i turističkih djelatnika RH. 

Krčma Veselom Zagorcu 

Formalno, datum koji danas službeno slave jest 10. srpnja 1965. godine. Tada je obrt upisan kao “Krčma Veselom Zagorcu“. Taj je dokument, danas čuvan u Hrvatskom državnom arhivu, postao temelj identiteta obitelji Benkotić, koja već treću generaciju gradi i njeguje mjesto okupljanja, hrane i gostoljubivosti. 

– Prošlo je već deset godina od posljednje velike proslave – one za 50. obljetnicu. Tada nam je stiglo izaslanstvo predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, dobili smo njezinu osobnu čestitku, ali i čestitke od ministra turizma, župana i mnogih drugih. Ove godine opet obilježavamo, u mirnijem tonu, ali s istom strašću – naglašava Ivan. 

Sermage danas nije samo restoran. On je ime, brend i simbol. Do toga je došlo 1998. godine, kada je restoran dobio ime po grofu Sermageu, graditelju dvorca u Začretju. Ime nije slučajno – pradjed obitelji bio je konjušar u dvorcu, prabaka kuharica u doba kad su dvorcem upravljali Vranyczanyji. Poveznica s poviješću postala je inspiracija za budućnost. 

Nadaleko poznati 

Danas Sermage Restoran & Catering funkcionira kao središte za proslave, manje svadbe, krštenja i evente do 50-ak ljudi, ali ono po čemu su nadaleko poznati jest – catering

– Radimo cateringe za sve prigode – od malih kućnih okupljanja do događanja za 1000 i više osoba. Nije nam problem odraditi ni zahtjevan catering za 600 ljudi ako treba – čak i ako narudžba dođe dva dana prije. Imamo ljude, opremu, iskustvo. Organizacija je ključ – kaže Ivan. 

U ponudi su sve vrste jela – od hladnih salata, roštilja, do jela pripremljenih pred gostima. No, ono po čemu se razlikuju su posebni, unikatni specijaliteti Sermage kuhinje. 

– Kod nas se ne jede ‘samo’ purica s mlincima. Ako je nemamo, nudimo punjeni pureći file s mlincima od koprive i sirom, paniran u bučinim košticama. Pohano voće, pohano povrće, pa čak i pohani sladoled – bili smo jedni od prvih u Zagorju s tim jelom. I dalje slušamo goste, ali i guramo svoje ideje – naglašava Đurkin – Benkotić. 

Bakini recepti kao inspiracija 

Inspiraciju za kuhanje Ivan je dobio od bake, čiji su recepti donijeli brojne nagrade – od Štruklijade do BadlFesta. 

– Ne sjećam se kad sam prvi put ušao u kuhinju – vjerojatno čim sam prohodao. Ljubav prema kuhanju došla je prirodno, naslijedio sam je, ali sam je i školovao – završio sam menadžment u ugostiteljstvu u Opatiji, učio o modernim tehnikama, molekularnoj kuhinji, i to znanje prenio na nove generacije – govori nam Ivan. 

Sermage danas ne staje samo na hrani. U sklopu restorana djeluju i dvije rođendaonice, a supruga Iva kroz svoj obrt “Events by Iva“ nudi cjelokupno dekorativno i organizacijsko rješenje – od balona, šatora, do pozadina za slikanje i cvjetnih aranžmana. Uz to, uvode se i novi trendovi – fingerfood ponuda za korporativne evente, koktel majstori… 

No, što inozemni gosti traže? 

– Autentičnost. Žele znati gdje su – putem okusa. Žele jesti domaće, s tog područja. I to im mi nudimo – sve je lokalno, od sira do bučinog ulja. Čak i kad se nešto ne može pripremiti po starom receptu, mi ga prilagodimo – a da ne izgubimo dušu jela – kaže Ivan. 

Kvaliteta i zadovoljan gost 

Kao potpredsjednik ugostitelja Hrvatske i predsjednik ceha Krapinsko – zagorske županije, Ivan vjeruje u “turizam 365“. Smatra da su ugostitelji nositelji turističkog identiteta regije, a sam restoran Sermage nositelj je certifikata “Okusi Zagorja“. 

– Mi stvaramo doživljaj – zaštitili smo naše zagorske štrukle i mlince. Sad je dalje samo bitno raditi na promociji, a na nama ugostiteljima ostaje držati kvalitetu. Nadam se kako ćemo imati još više certificiranih proizvođača kako bi prezentirali Zagorje u najboljem svjetlu – poručuje Ivan.

Planovi za budućnost? Jednostavni, ali čvrsti. 

– I dalje zadovoljan gost. To je najvažnije. Kad netko proslavi rođendan kod nas i poželi tu organizirati i krštenje, i vjenčanje – to je to. To je znak da si napravio posao kako treba. A mi ćemo i dalje rasti, širiti usluge, ostati vjerni sebi i vremenu u kojem živimo – zaključuje Ivan Đurkin – Benkotić. 

Svi koji žele doživjeti spoj tradicije i suvremenog pristupa, kušati zagorske specijalitete u toplom obiteljskom okruženju ili organizirati profesionalan ketering za svoj događaj, mogu se obratiti direktno Ivanu Đurkinu Benkotiću na broj 098 657 557, posjetiti restoran u Svetom Križu Začretju ili pronaći više informacija putem službene web stranice www.sermage.hr 

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.