Zagrepčani otkrili ’zagorski čips’
STIGLI PRVI: Pogledajte koliko koštaju čvarci na Dolcu – neki idu i do 40 eura po kilogramu

Na glavnu zagrebačku tržnicu Dolac stigli su prvi ovogodišnji čvarci. Cijene su prilično visoke i kreću se od 18 do 28 eura po kilogramu, ovisno o proizvođaču i načinu pripreme.

Osim po kilogramu, prodaju se i u pakiranjima od 200 grama za pet eura, a na Dolcu je ekipa portala Index pronašla i domaći čips od čvaraka, za koji ćete morati izdvojiti i do 40 eura po kilogramu.

U usporedbi s prošlom godinom, kada su se u mesnicama prodavali po 23 do 26 eura, ponuda je sada šira, a raspon cijena veći.

Čvarci su tradicionalni specijalitet dobiven prženjem sitno narezanih komadića svinjskog sala, koji tijekom pripreme postaju hrskavi i zlatnosmeđi. Nekada su bili nusproizvod svinjokolje i svakodnevna hrana na selu, a danas su prerasli u pravu delikatesu koja se poslužuje uz pivo, vino ili kao dodatak jelima.

Zbog svoje jednostavnosti i bogatog okusa, čvarci su i dalje jedan od najtraženijih simbola domaće gastronomije, a iz godine u godinu sve su skuplji.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.