U Vidovcu svečano otvorena 21. Zeljarijada, a kad već Zagorci nisu ove godine uspjeli napraviti najavljene štrukle za Guinnessovu knjigu rekorda, Varaždinci su se pobrinuli za glavnu atrakciju svoje manifestacije
MEGA SARMA: Motali je tri dana, a utrošili su 22.000 listova kiselog zelja, 710 kilograma mesa, 100 kilograma riže i 75 kilograma kobasica

U Vidovcu je u subotu svečano otvorena Zeljarijada, gastronomska manifestacija u čast varaždinskoga zelja, izvornog proizvoda koje je najomiljenije među građanima cijele Hrvatske. Zeljarijada se ove godine održava 21. put, a prvi put je započela u osnovnim i srednjim školama diljem Varaždinske županije, kao i u restoranima, u kojima su na meniju bila jela od zelja i sa zeljem.

Najomiljenije jelo Hrvata

Uz Sajam starih zanata, Gospodarski sajam i Sajam zaštićenih proizvoda, glavna atrakcija i ovaj je put bila mega-sarma, najomiljenije jelo Hrvata. Inače, Zagorci su najavili kako će ove godine u sklopu Štruklijade ili Tjedna kajkavske kulture napraviti štrukle za Guinnessovu knjigu rekorda, međutim, obaranje rekorda je izostalo. A ovu je sarmu čak tri dana pripremalo 25 profesionalnih kuhara zajedno s 20-ak budućih kuhara iz Gospodarske škole Varaždin i Srednje škole Arboretum Opeka Marčan. Ne samo da su utrošili 22.000 listova kiseloga varaždinskoga zelja, nego i 710 kilograma junetine i svinjetine, više od 100 kilograma riže, a i 75 kilograma kobasica. Ujedno su pripremali vjerojatno najveću zapršku – od 25 kilograma brašna i 25 litara ulja.

Glavni cilj Zeljarijade je promocija varaždinskoga zelja, proizvoda i jela od ove zdrave namirnice, čija je izvornost prije točno godinu dana zaštićena na razini Europske unije.

– Prodaja varaždinskoga zelja značajno je porasla nakon dobivanja oznake izvornosti, što je i mene iznenadilo. S obzirom na to, očekujemo porast cijene ovog kvalitetnog proizvoda, na čijem ćemo brendiranju snažno raditi, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi. Pretpostavke za to itekako postoje. Poznato je da je u Hrvatskoj varaždinsko zelje najomiljenije, daleko ispred ogulinskoga i ličkoga zelja, što potvrđuje kvalitetu. Tu je i kvantiteta, jer na području Vidovca i šire okolice imamo jednu trećinu proizvodnje Hrvatske. U Varaždinskoj županiji se na oko 1500 OPG-ova godišnje proizvode 20.000 tona zelja, od čega oko 7.000 kiseloga, a to su respektabilne brojke – rekao je župan Radimir Čačić.

Općine partneri

Zeljarijada ove godine prvi put ima općine – partnere, Maruševec, Vinicu i Petrijanec u kojima vrijedni poljoprivrednici također proizvode varaždinsko zelje.

I dok su posjetitelji uživali u slasnim jelima od autohtone namirnice, kuhari nisu skrivali zadovoljstvo nakon što su sate i sate utrošili u pripremu jela.

– Priprema mega-sarme je trajala tri dana. U četvrtak smo počeli s pripremom listova varaždinskog zelja, u petak smo počeli „motati“, a u subotu u tri sata sve postavili u ovu veliku posudu te je u šest sati počelo kuhanje. No, ove godine su se pripremala i brojna druga jela od zelja. U petak su učenici Gospodarske škole i SŠ Arboretum Opeka, koji se školuju za kuhara, pripremali po tri jela od zelja koja su kušali sudionici Zeljarskih igara – rekao je Damir Crleni, tajnik Udruge kuhara Varaždinske županije i predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.