Hotel Kaj je ispunio sve uvjete za 'Vegan Welcome – Vegan Friendly' certifikat
OVO ĆE ZADOVOLJITI I NAJVEĆE GASTRO AVANTURISTE: ‘Fine dinning’ meni priprema se od namirnica uzgojenih u organskom vrtu, a rezultat je znanja, iskustva i bezbrojnih sati isprobavanja

– Vjerujemo da se ljubav stvara i ostaje na nepcima, a s velikim poštovanjem i znanjem, u restoranu “Academia”, otišli smo korak dalje – novi, veganski i vegetarijanski “Las Veges” degustacijski meni rezultat je znanja, iskustva i bezbrojnih sati isprobavanja – kažu iz Hotela Kaj Marija Bistrica.
Njihova kuhinja a la carte restorana “Academia” gastronomski je laboratorij višestruko nagrađivanih zagorskih kuhara i slastičara, a u njemu je, slijedeći želje gostiju i trendove, chefica Danijela Vitez sa svojim timom kreirala novi degustacijski meni. Naime, Hotel Kaj je ispunio sve uvjete za ‘Vegan Welcome – Vegan Friendly’ certifikat, čime je ušao u svjetsku ponudu vege hotela i to nevjerojatno maštovitim, dobro promišljenim i izbalansiranim, inovativnim ‘fine dininig’ veganskim i vegetarijanskim menijem.

– Veganstvo zauzima sve veći udio u prehrani i odnosu prema svijetu. Ono nije samo hrana, nego i ideologija, briga za zdravlje i stil života. U jednom trenutku shvatili smo da ima sve više ljudi koji imaju različite potrebe i jednostavno, kako ih ne bismo isključili, odlučili smo našu ponudu proširiti i ugoditi gostima koji se hrane veganskom i vegetarijanskom prehranom. Veganstvo i vegetarijanstvo je veliki trend u svijetu. Zapravo smo u jednom prijelomnom trenutku u povijesti čovječanstva i mogli bismo biti zahvalni što živimo baš u ovo vrijeme povratka prirodi i zdravom načinu života. Ponosni smo što smo jedan od prvih hotela u Hrvatskoj koji se detaljno, promišljeno i ozbiljno bavi tom vrstom prehrane – kaže Danijela Vitez, chefica kuhinje Hotela Kaj.

U svakom jelu, ovdje se susreće ono najbolje od tradicije i inovativan pristup namirnicama, njihovoj pripremi, obradi i serviranju.
A ova, kao i svaka dobra gastro priča, uvijek počinje od namirnice – naime, u sklopu Hotela Kaj nalazi se organski vrt koji kuhari sami obrađuju i održavaju, a sve povrće koje je niknulo, koriste u svojoj kuhinji.
Imaju mladi luk, rotkvicu, ciklu, papriku, rajčicu, krumpir i sve začinsko bilje koje raste u ovim krajevima, a dobro poznata praksa hotela je da surađuje i s malim OPG-ovima, kako bi bili sigurni da su im sve namirnice provjereno svježe i prirodno uzgojene.
S takvim izborom, stvara se raskošna košara okusa s koje samo treba odabrati sastojke za ove maštovite menije.
Naime, prema statistici, u Hrvatskoj su 3,7 posto stanovništva vegetarijanci i ako izuzmemo neke restorane koji imaju vegetarijansku ili vegansku ponudu, ondje je najčešće ipak riječ o strogo određenim nacionalnim kuhinjama – prave, promišljene i kreativne veganske i vegetarijanske kuhinje i nema puno. Kreirati dobar uravnotežen vegetarijanski i veganski meni, a da ne naginje jednoj vrsti kuhinje, da ne upadne u šablone, nije niti lagan, niti jednostavan posao
Upravo zato, u “Kaju” su se vodili idejom da naprave ‘fusion ponudu’, ali opet dobro prepoznatljivu i temeljenu na namirnicama ovog podneblja. Rezultat je to dugih godina proučavanja i edukacija chefice Vitez, koja je zajedno sa svojim kuharskim timom i ‘pastry chefom’ kreirala meni koji će rado kušati svi oni koji u potrazi za finim zalogajem.
Tridesetpetogodišnja iskusna šefica proteklih je godina radila u Dubrovniku, a usavršavala se u Meksiku, te je na znamenitoj Playa de Carmen, gdje je doslovno svaki drugi hotel dio nekog prestižnog svjetskog lanca i gdje je ljestvica kreativnosti podignuta jako visoko, jer to je profil gostiju koji vrlo dobro znaju što žele i uvijek očekuju više – usavršila vještine ‘fine dininga’.
Najviše se ipak kreiranju i promišljanju vege ponude posvetila radeći u Davosu u Švicarskoj, gdje su njezine delicije kušali i vodeći svjetski biznismeni na Svjetskom ekonomskom forumu.
Donedavno, u Hrvatskoj je bilo prilično izazovno baviti se ovakvom kuhinjom, prvenstveno zato što nije bilo nekih ključnih namirnica. Sada je, kaže Vitez, lakše i njezina kreativnost može mnogo više doći do izražaja.

– Sada konačno možemo nabaviti vege maslac, vegansku čokoladu i biljno ulje, majonezu…. Drago mi je što na tržištu postoji sve više i više proizvoda koji nam mogu pomoći u kuhinji i što je tržište prepoznalo potražnju kod takve vrste prehrane. Trenutno su nam najveći hit veganski kolači koji nestanu u čas, gosti su oduševljeni i svi ih žele probati, a to nam je ujedno i najveće priznanje – ističe Danijela Vitez.
Bilo da ste vegan ili vegetarijanac ili gastro avanturist u potrazi za novim okusima i mirisima, kroz sedam uzbudljivih sljedova, u “Academiji” ćete pronaći upravo ono što tražite.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.