DOMAĆI RADNIK ILI STRANI PLAĆENIK? U berbi autohtonih sorti vinove loze Hrvatskog zagorja zatekli smo i tri Nepalca - evo njihove priče
“Tu smo šest mjeseci i odlično nam je! Inače, mi pravimo vino od kukuruza ili riže, ovo još nismo probali”

Domaći radnik ili strani ‘plaćenik’? Priča o stranim radnicima nešto je s čime se susrećemo na svakom koraku. Direktno ili indirektno, htjeli ili ne htjeli, jer činjenica je, oni su ovdje, u Hrvatskoj, i sve ih je više. Mnogima od njih Hrvatska je ‘nova Njemačka’, obećana zemlja u kojoj će zaraditi dovoljno da ima za kruh i da još toliko pošalje svojoj obitelji u Nepal, Indiju ili na Filipine. Nezaobilazna su tema, ali ne samo tema, oni su osobe, a ne neka roba koju smo uvezli. A kako se kreće tržište rada, njihov priljev neće stati, dapače. Pa kako onda olakšati njihovu asimilaciju u hrvatsko društvo? Tema je to kojom se vrijedi pozabaviti i za koju vrijedi pronalaziti kvalitetne sugovornike – što u samim stranim radnicima, što u njihovim poslodavcima, što u političarima, što u njihovim najmodavcima ili jednostavno, njihovim hrvatskim, odnosno zagorskim susjedima i sugrađanima.
A mi smo susreli trojicu Nepalaca u berbi autohtonih sorti vinove loze Hrvatskog zagorja u Komoru Začretskom. Radi se o Trgocentrovim zaposlenicima – Arunu, Babuu i Rusanu, koji su se, kažu nam, dobro snašli na svom poslu, pa tako i sada u berbi grožđa po zagorskim bregima.


-Tu smo šest mjeseci i odlično nam je. Lijepo nam je ovdje živjeti, ne fali nam jako dom jer nas ovdje tretiraju kao dio obitelji, dobro se osjećamo u Zagorju – kažu nam, a onda otkrivaju da se u Nepalu grožđe samo jede, a ne prave od njega vino.

– Mi pravimo vino od kukuruza ili riže, ovo još nismo probali – istaknuli su, dodajući kako ne planiraju otići iz Hrvatske tako brzo.

– Imam u Nepalu suprugu i kćer, šaljem im svakog mjeseca nešto novca, a nešto i meni ostane za život ovdje. Lijepo je u Hrvatskoj, nisam došao ovdje s mnogo očekivanja, a sada se ne žurim, možda čak i obitelj dođe za mnom – kazao nam je Arun, na kojeg se nadovezao Babu, kojeg u Nepalu, barem nam tako kaže, čeka djevojka:

– Istina, ljudi su ovdje jako gostoljubivi. Trude se naučiti nas i jezik, iako neke riječi koje znamo nisu za javnost, ali prigodne su kad ti nešto ne ide od ruke – smije se Babu.

Rusan, najstariji od nepalske trojke, govori nam kako ga je život natjerao da napusti suprugu i dva sina. Naravno, privremeno, a trudit će se, kaže, da to bude što kraće.

– Nismo više mogli preživljavati, krenuo sam prema Europi. Prvotna destinacija bila je Austrija, međutim, splet okolnosti želio je da dođem u Hrvatsku, tu u Zagorje. I nije mi žao. Lijepo mi je tu – zaključio je Rusan, a onda je našu priču prekinuo poslovođa – valja ići brati grožđe.
Naime, Trgocentar u svojim vinogradima uzgaja sljedeće autohtone sorte – Starohrvatska belina, Svetokriška belina, Crvena volovina, Modra kosovina, Mala belina, Dišeća ranina, a plodovi ovog projekta ovih se dana beru na bregima iznad Začretja.
Agronom Zdravko Jakuš, voditelj Trgocentrovih vinograda i voditelj proizvodnja loznih cijepova, rekao je da je ove godine berba uranila, no rezultati su zasad dobri.

– Imamo dobre ulazne parametre, i šećere i kiseline. Ono što krasi naše autohtone sorte Hrvatskog zagorja su upravo te kiseline. Kad su ekstremi, kao ove godine kada smo imali prekomjernu sušu, onda se u bobicama gubi postotak suhe tvari, a time i kiselina. Šećera bude u takvim ekstremima bude dovoljno, no bitna je ta kiselina koja daje aromu i punoću – pojasnio je Jakuš.


Potom je otkrio i koliko će se ove godine količinski brati u Komoru Začretskom.
– Ovdje imamo hektar starog matičnjaka koji je tu od 2016. godine, 5000 čokota, i još imamo u vinogradu iznad na pet hektara ukupno 20.000 komada koje ove godine beremo. Što se prinosa tiče, Belina bi imala potencijala za 5 do 6 kilograma, no moramo voditi računa prije svega o kvaliteti pa računamo s do 4 kile. Za premium linije, one aromatičnije, pak računamo do 2 kilograma po trsu.

Direktor Trgocentra Darko Bratković istaknuo je kako je matičnjak autohtonih sorti na bregu iznad Začretja zasađen prije osam godina, a sveukupno se može naći preko 10 sorti. 


– Perjanica je sigurno Belina starohrvatska, zatim Svetokriška belina, Dišeća ranina i Volovina koja je muškatna sorta. Od crnih pak imamo Modru kosovinu. Naravno, u matičnjaku se nalaze i one više zastupljene sorte. Dobivamo kvalitetna vina koja su svježa, citrusnih okusa i koja su se u trendovima pokazala kao najbolja za plasman na tržište – kazao je direktor Bratković istaknuvši kako Trgocentar već godinama ima vlastito vino koje prodaje kroz trgovačke centre i ugostiteljske objekte, ali do sad to nisu bile dovoljne količine, pa se od ove berbe očekuje širi iskorak. Što se pak radnika tiče, kaže da je, kao i mnogi hrvatski poslodavci, morao posegnuti za stranom radnom snagom. Što se tiče naše trojke, kaže, zadovoljan je kako rade, dečki su OK, i da će uskoro moći ruku pod ruku s domaćim radnicima.
Dodao je i da su njihova vina osvojila brojne nagrade što je pokazatelj dobrog smjera očuvanja autohtonih sorti.


– Inače, Starohrvatska belina je roditelj Chardonnaya, tako da imamo veliki kapital u marketinškom smislu. Napravili smo puni krug te smo unazad pet godina napravili i pomake na prodaji loznih cijepova. Ove godine imamo u proizvodnji 100.000 loznih cijepova. Većinom se radi o autohtonim sortama – kazao je Bratković naglasivši da su time samodostatni i ne ovise o vanjskim utjecajima.

Krapinsko – zagorska županija već duže vrijeme radi na tome da se zagorski autohtoni proizvodi zaštite, stave na tržište i predstave prema van, stoga je u berbu stigao i župan Željko Kolar.

– Vino je pitanje ponosa i tradicije Zagorja, a njegova je kvaliteta u posljednjih 20-ak godina nevjerojatno porasla. Usudio bih se reći da u Hrvatskoj nema niti jedne vinske regije koja je toliko napredovala. S obzirom na to da imamo sjajnih autohtonih sorti, nama je u interesu bilo da ih revitaliziramo, da napravimo matičnjake i da ih ponovno vratimo na naše brege. Kroz suradnju s Agronomskim fakultetom i Trgocentrom smo od 2006., kada smo krenuli s projektom, se uvjerili da naše autohtone sorte itekako mogu biti konkurentne, da su u Europi trend autohtoni proizvodi i smatramo da je pred našom vinskom pričom lijepa budućnost. Nadamo se da će u narednih pet do 10 godina svi ozbiljni vinogradari imati neku od ovih naših sorti u svom vinogradu – rekao je župan Kolar.
– Kada govorimo o europskoj zaštiti autohtonih proizvoda, mi smo kao regija tu najdalje otišli – imamo puricu, mlince, bagremov med, štrukle – ostalo nam je vino i imat ćemo zaokruženu gastro-autohtonu ponudu. Kada govorimo o zaštiti zagorske beline, već smo okupili ekipu vrhunskih marketinških stručnjaka kako bi ovaj naš sjajan proizvod uspješno brendirali – zaključio je Kolar.

*Tekst je napisan uz financijsku potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Programa ugovaranja novinarskih radova u elektroničkim publikacijama

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.